Ricciarelli: traditionele kerstkoekjes uit Sienna

Regelmatig word ik verrast met deze heerlijke koekjes.  Ralph, een vriend van mijn zoon, bakt ze dan voor me. De eerste keer dat ik ze at, was ik meteen verkocht.  De amandelkoekjes zijn knapperig van buiten en zacht van binnen.
Inmiddels weet ik dat het de traditionele kerstkoekjes zijn uit Sienna, Italië. Ze lijken op de amandelvormige ogen van de madonna’s in de schilderijen uit de renaissance tijd.
Het recept wil ik jullie niet onthouden; ricciarelli  koekjes zijn echt super lekker bij een kopje espresso of cappuccino.

Het recept voor ongeveer 16 koekjes:

Benodigdheden:

175 gram gemalen, geblancheerde amandelen
2 grote eieren/alleen de eiwitten gebruiken
1 eetlepel bloem
1/2 theelepel bakpoeder
2 koppen poedersuiker
1/2 kop poedersuiker om de koekjes op uit te rollen
3 druppels Amandelextract

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermeng de gemalen amandelen met de 2 kopjes poedersuiker. Zeef de bloem en de bakpoeder samen en voeg het toe aan het mengsel van amandelen en poedersuiker. Pak de 2 eieren  en breek ze in een schaal;  gebruik alleen het eiwit. Klop de 2 eiwitten stijf  en roer het voorzichtig door het amandelmengsel. Doe er 3 druppels amandelextract bij en roer het zachtjes door elkaar tot je een zachte massa hebt verkregen.
Strooi poedersuiker op een plank. Neem een eetlepel van het beslag, rol het door de poedersuiker en vorm het tot een ruit figuur. Bedek het ovenblad met bakpapier en leg de koekjes er op.
Bak ze 10 tot 12 minuten totdat ze lichtbruin zijn en bestrooi ze tot slot met poedersuiker.

En genieten maar!!!

You Might Also Like